Späť

Chceme byť lídrom v digitalizácii správy nehnuteľností

26.11.2020   |   #Blog #Správa nehnuteľností

Bratislava, 26. november 2020
Autor: Tomáš Korpáš, Riaditeľ Divízie správy nehnuteľností ENGIE Services

Digitalizácia je v súčasnosti univerzálnou top témou a nevyhýba sa ani službám v oblasti Facility a Property manažmentu. Digitalizácia je tiež úzko spätá so širokým spektrom služieb Skupiny ENGIE, v rámci ktorých sa postupne štandardizuje aj v oblasti komplexnej správy nehnuteľností. Práve v tomto segmente vidíme obrovský potenciál v zlepšení, automatizovaní, zefektívnení a sprehľadnení našich služieb. 

Realita digitalizácie správy nehnuteľností na Slovensku

  
Digitalizácia sa v správe nehnuteľností na Slovensku v súčasnosti zabezpečuje rôznymi čiastkovými riešeniami, ktoré však nie sú vždy vytvorené a určené priamo pre tento segment. A práve tento fakt odkrýva pre všetkých hráčov na trhu obrovský potenciál.

V rámci správy nehnuteľností v slovenských firmách ešte stále zaznamenávame veľké množstvo nedigitálnych zastaraných administratívnych činností. Technici a údržbári takmer každý deň vypisujú rôzne papierové formuláre – pracovné výkazy, servisné listy, denníkové záznamy či knihy objektov. Tieto sa musia následne manuálne spracovávať a digitalizovať, čo je administratívne veľmi náročné, častokrát chybové a hlavne nesystémové. Firmy tak okrem nákladov, spojených s tlačou formulárov a prenájmom miesta na archiváciu, musia platiť aj za administratívnu podporu, ktorá záznamy manuálne prepisuje a následne spracováva do ďalších systémov.   

Ale mohlo by to byť aj inak

Aby som bol spravodlivý a nepaušalizoval, nie v každej firme to vyzerá takto. Som rád, že aj v ENGIE sme už o pár výrazných krokov vpred a naším cieľom je byť lídrom digitalizácie v tomto segmente.  

V 21. storočí by správa nehnuteľností mala byť v maximálnej možnej miere digitalizovaná a zautomatizovaná. Jedným zo štandardných pracovných nástrojov technika pre tieto riešenia by v súčasnosti mal byť smartfón alebo tablet s potrebným softvérom. Po vykonaní každej pracovnej činnosti (či už formou preddefinovaných checklistov alebo ad-hoc požiadaviek) by si technik zaznamenal úkon do mobilného zariadenia, odfotil zrealizované činnosti, elektronicky podpísal formulár a informáciu by jedným klikom odoslal na ďalšie automatizované spracovanie. Odbúralo by sa zložité papierové podpisovanie, kopírovanie, administrácia a archivovanie podkladov. Spracovanie údajov by prebiehalo rýchlejšie, jednoduchšie by sa vyhodnocovali výstupy či reporty a klient by mal k dispozícii všetky dáta z projektu v reálnom čase.

Výbornou správou je, že klienti na Slovensku sú dnes otvorení novým trendom a očakávajú proaktivitu zo strany správcovských spoločností smerom k zefektívňovaniu ich činností a komunikačnej digitalizácii. Úspora nákladov a lepšia prehľadnosť vykonaných prác je v tomto prípade určite zaujímavá pre obe strany.

Digitalizácia Facility a Property manažmentu je pre ENGIE prioritou 

Aká je naša predstava a zároveň očakávania klientov v rámci digitalizácie? Kontinuálne pracujeme na tom, aby všetky dôležité informácie o objektoch, zariadeniach a projektoch boli jednoducho zdieľateľné, editovateľné a následne zautomatizované priamo v teréne prostredníctvom smartfónov a tabletov.

Aj preto sme sa v ENGIE interne zaviazali, že do konca roka 2021 zdigitalizujeme v tomto segmente takmer všetko, čo sa dá. Čo to presne znamená? Naším cieľom je na všetkých projektoch zintegrovať do elektronickej podoby a komplexných CAFM systémov všetky papierové výkazy, checklisty, protokoly a formuláre. Výnimku budú tvoriť záznamy, ktoré sa musia z hľadiska legislatívy vyhotoviť v tlačenej forme – napr. denníky protipožiarnych zariadení.

Nie sme na štartovacej čiare

Ako som už vyššie spomínal, ENGIE má vďaka dlhoročnej odbornej práci našich tímov už svoje digitálne začiatky za sebou. V súčasnosti aktívne používame niekoľko sofistikovaných online nástrojov na správu nehnuteľností. Neuspokojujeme sa s daným stavom, ale stále pracujeme na vylepšovaní existujúcich nástrojov a hľadaní nových.

Na trhu je pomerne veľká ponuka softvérov, avšak často sa stáva, že reálna použiteľnosť týchto aplikácií  v teréne je komplikovaná. Aj preto si niektoré softvérové riešenia upravujeme podľa našich požiadaviek tak, aby boli užívateľsky jednoduché a slúžili pre naše konkrétne potreby.

Okrem toho intenzívne spolupracujeme so softvérovými vývojármi a programátormi, ktorí nám podľa našich zadaní vytvárajú vlastné programy a aplikácie na mieru. Medzi novinky patrí aj efektívny nastroj na pasportizáciu objektov a zariadení, tvorbu servisných protokolov (elektronické protokoly pre servis klimatizácií, VZT, brán, aut. dverí…), nástroj na Space Management, zjednodušené HelpDesk systémy, aplikácie na automatizované zbery dát z energetických, technických, prevádzkových zariadení a podobne. Programy sú jednoducho editovateľné prostredníctvom smartfónu alebo tabletu a zároveň párovateľné s QR kódom konkrétneho zariadenia.  

Aplikácia (responzívne mobilné zobrazenie):

Aplikácia na elektronickú pasportizáciu:

Aplikácia na elektronické servisné protokoly:

   

Aplikácia na elektronické pracovné výkazy/servisné listy:

Vzor exportu Servisného protokolu:

Vzor pracovného výkazu/Servisného listu:

Počas vývoja vlastných aplikácii programátori aktívne spolupracujú s našimi technikmi a údržbármi, ktorí ich softvér testujú priamo v teréne. Tento spôsob sa nám osvedčil, pretože prax ukázala, že častokrát nie je potrebné vyvíjať komplikované aplikácie s množstvom funkcionalít, ktoré sa aj tak väčšinou nepoužívajú. Softvér pre našich technikov musí byť jednoduchý, prehľadný a ľahko použiteľný. Aj vďaka tomu zaznamenávame u našich kolegov väčšiu ochotu učiť sa s nimi pracovať a pozitívne prijímať novinky v tejto oblasti. Navyše konštruktívna spätná väzba technikov k návrhu softvéru nám neskôr ušetrí čas s komplikovanou aktualizáciou a upgradom systému.  

Všestranná apka C3NTINEL

Veľmi zaujímavým nástrojom, s prvkami umelej inteligencie, je naša vlastná ENGIE aplikácia C3NTINEL, ktorá vie prepájať, prehľadne vizualizovať, analyzovať a vyhodnocovať takmer akékoľvek dáta. Aplikácia bola primárne vyvinutá a používaná v oblasti energetického manažmentu, avšak ponúka veľké možnosti v rámci vizualizácie efektívnosti v priemysle či v prevádzkach obchodných a  administratívnych centier. Do C3NTINELu je možné integrovať nielen energetické, ale aj prevádzkové dáta, akými sú napríklad – prevádzkový čas zariadení, množstvo vyprodukovaného materiálu, vyrobených dielov, návštevnosť objektov, prevádzkové časy budov a podobne. Tieto informácie následne automaticky online analyzuje a vyhodnocuje. Systém vizuálne a prehľadne zobrazuje reálnu efektivitu konkrétnych zariadení, výrobných liniek či celých prevádzok. Na základe analýz je možné nielen vyhodnotiť ich efektivitu, ale aj porovnať ich výrobné parametre, výrobnú kapacitu, spotrebovanú energiu a navrhnúť opatrenia pre ďalšiu optimalizáciu a ušetriť tak nemalé prevádzkové náklady. Služby spojené s využívaním C3NTINELu vieme našim zákazníkom poskytnúť aj formou Garantovanej optimalizácie a Garantovanej energetickej služby (GES), v rámci ktorých klienti za služby vopred neplatia. Projekt je hradený až po jeho realizácii, a to z dosiahnutých garantovaných úspor, čo môže byť konkurenčnou výhodou aj pre našich klientov.

Digitalizácia je pre ENGIE v segmente správy nehnuteľností jednou zo strategických priorít. Výsledky, ktoré sa nám podarilo v tejto oblasti dosiahnuť, a nové aplikácie, ktoré denne uľahčujú prácu kolegom a sprehľadňujú spracovanie dát pre našich klientov, potvrdzujú, že sa uberáme správnym smerom.  

Zaujal vás článok? Kontaktuje nás.

Ak máte záujem dozvedieť sa viac o našich službách alebo digitálnych aplikáciách správy nehnuteľností, kontaktujte nás: obchod.sk@engie.com.

Späť